11 oktober 2024

Wat is vermogensbeheer volgens Marijn Trousset

Wat is vermogensbeheer? Wat doe jij dan precies?  Dit zijn veel gestelde vragen als ik vertel dat ik werkzaam ben bij een vermogensbeheerder. Het woord vermogensbeheer is lastig om in één zin uit te leggen. Daarom leg ik in deze blog aan de hand van zes onderwerpen graag uit wat vermogensbeheer bij Bustelberg voor mij is. 

Voor wie is een vermogensbeheerder geschikt? 

Het stigma heerst dat er bij een vermogensbeheerder alleen maar plek is voor gepensioneerden of ondernemers die ooit hun bedrijf hebben verkocht. Dit is bij ons niet het geval. Zo is het bij Bustelberg mogelijk om met een relatief laag startbedrag al een vermogen op te bouwen. Mij valt ook op dat er bij Bustelberg ook veel kinderen en kleinkinderen van cliënten zijn. 

Waarom vermogensbeheer? 

Het allerbelangrijkste van vermogensbeheer is dat je ontzorgd wordt op het gebied van vermogen opbouwen, het genereren van inkomsten uit je vermogen of simpel weg het in stand houden van je vermogen. Dit doen wij door jouw financiële doelstellingen in kaart te brengen en daar vervolgens een persoonlijk vermogensplan aan te koppelen. Wij zijn ervoor om te laten zien wat er mogelijk is maar wel lettend op de risico’s. Daarnaast is Bustelberg een partij waar je altijd iemand aan de lijn krijgt. Wij houden dan ook graag warm contact met onze relaties.  

Beleggen in de beste bedrijven 

Als vermogensbeheerder stellen wij voor onszelf ten doel om in bedrijven te beleggen die jaarlijks 10% rendement kunnen genereren over een periode van minimaal vijf jaar. Over de afgelopen honderd jaar ligt het rendement van de wereldindex gemiddeld op 7% per jaar. Dit betekent dat je bedrijven moet selecteren die het jaarlijks beter doen. Wij verwachten deze outperformance te bereiken door enkel en alleen te beleggen in de beste bedrijven ter wereld.  

Hoe vinden wij deze bedrijven tussen de ongeveer 58.000 bedrijven die beursgenoteerd zijn? Dit doen wij door de vijver waar wij in vissen veel kleiner te maken door te zoeken naar ondernemingen die bijna in alles uitblinken. We zoeken in langjarig bewezen kwaliteit. Met bedrijven die een trackrecord realiseren is de kans groter dat je de juiste keuze maakt en het uiteindelijk beter doet dan de gemiddelde belegger. 

Onderzoek wijst uit dat over een lange periode, 4% van de bedrijven verantwoordelijk is voor al het netto beursrendement. Uit deze 4% (ongeveer 2000 namen) hebben wij een kwaliteitsuniversum geselecteerd van zo’n honderd bedrijven. Deze bedrijven voldoen aan onze strenge kwaliteitseisen.  

Rendement en stabiliteit 

Waarom kiezen wij voor kwaliteit? Beleggen in kwaliteit heeft een bewezen outperformance op de wereldindex. Studies uit het verleden tonen aan dat van de verschillende strategieën die er zijn, beleggen in kwaliteit de enige strategie is die over de afgelopen twintig jaar het beter heeft gedaan. Daar komt nog eens bij kijken dat in onzekere tijden kwaliteitsbedrijven als eerste herstellen bij grote dalingen. Beleggen in kwaliteit is een recept voor rendement en stabiliteit. 

Kwaliteit  

Wat zijn dan kwaliteitsbedrijven? Kwaliteitsbedrijven hebben een uniek DNA wat bestaat uit drie onderdelen. Allereerst zijn het meestal sterke marktleiders. Ten tweede is het management van groot belang. De echte kwaliteitsondernemingen hebben nog iemand in het management die aandelen bezit. Of nog beter, die de oprichter van de onderneming is. Tot slot zoeken we naar bedrijven met een uitmuntende kapitaalallocatie. Dit is de mate waarin een onderneming efficient kan investeren in de onderneming. Hoe beter dit is, des te meer aandeelhouderswaarde kan worden gecreëerd. 

Deze drie karakteristieken zorgen er uiteindelijk voor dat deze bedrijven bovengemiddelde prestaties leveren en dit ook decennialang vol kunnen houden. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er meer aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd op de lange termijn.  

Compounding machines 

Deze bedrijven zoals hierboven beschreven noemen wij ook wel ‘compounding machines’. Dat komt doordat ze over een hele lange periode een bovengemiddelde groei van de vrije kasstroom kunnen laten zien en dat geld vervolgens tegen een bovengemiddeld rendement kunnen herinvesteren in hun eigen bedrijf. Doordat deze bedrijven dat jaar in jaar uit kunnen blijven doen is er sprake van een compounding effect oftewel, rente op rente-effect. Dit zorgt op de lange termijn voor de betere beursprestaties. 

Conclusie Wat is vermogensbeheer voor mij? 

Zoals beschreven gaf ik op voorhand aan dat het erg lastig is om vermogensbeheer in één zin uit te leggen. Voor mij is vermogensbeheer en met name Bustelberg te omschrijven in drie kernpunten: 

  • Ontzorgen  
  • Persoonlijk contact 
  • Het realiseren van een bovengemiddeld rendement. 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.