14 oktober 2024
Spannende maand voor AEX-index
Een spannende maand voor AEX-index beleggers. Naast het traditionele bedrijfscijferseizoen over het derde kwartaal van dit jaar is een tweetal oorlogen in de wereld gecombineerd met verkiezingen in de Verenigde Staten opmaat voor veel volatiliteit op de financiƫle markten.
Cijferseizoen barst los
Beleggers letten bij de bedrijfscijfers vooral op effecten van de hoge inflatie op het resultaat. Het cijferseizoen barst deze week echt los. Dit is een eerste reden voor mogelijk veel bewegelijkheid opĀ de financiĆ«le markten. Ook de omzet- en winstontwikkelingen worden nauwgezet in de gaten gehouden. Opvallend is dat de verwachtingen laaggespannen zijn. Ā Hebben bedrijven in het afgelopen kwartaal al hinder ondervonden van aarzeling bij consumenten om geld uit te geven? Dat is de grote vraag. Ook wordt met argusogen gekeken naar de Duitse markt. De economische groeimotor van Europa laat het dit jaar afweten. Daarbij is het te vroeg om de positieve effecten van een verlaging van de beleidsrente te kunnen waarnemen.
Spanning in het Midden-Oosten
Een tweede reden is niet zozeer de oorlog in OekraĆÆne. Nee, de onrust in het Midden-Oosten neemt steeds verder toe. Naast Libanon is ook grootmacht Iran betrokken geraakt bij dit groter wordende conflict. Dit zorgt indirect voor hogere olieprijzen en een toevlucht van beleggers naar āveilige havensā.
Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten
Als derde bron van onzekerheid bij beleggers kunnen de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten voor traditionele onrust bij beleggers zorgen. Momenteel wijzen de peilingen op een close call tussen de kandidaten Donald Trump en de eerste vrouwelijke kandidaat Kamala Harris.
Onderzoek wijst uit dat het voor de beurzen in de regel niet zo heel veel uitmaakt wie de verkiezingen wint. Vast staat dat een Republikeinse president in het Witte Huis bij beleggers leidt tot andere sectorvoorkeuren dan wanneer een Democratische president de oval office bewoont.
Echter, in dit specifieke geval herinneren wij ons dat Trump in zijn eerste termijn heeft aangetoond dat hij voor Amerika compleet andere keuzes maakt op het gebied van buitenlands beleid, defensie en verduurzaming. De keuze voor Trump in het Witte Huis heeft ongetwijfeld gevolgen voor beleggers.
Verlaging van renteniveaus
De AEX-index gaat een spannende maand tegemoet. In deze cocktail van belangrijke factoren kan de beurs zomaar behoorlijk gaan schommelen. Wat wij echter niet dienen te vergeten is dat de Centrale banken dit jaar zijn overgegaan tot een verruimingspolitiek. De daling van inflatie is ingezet en dat geeft beleidsmakers ruimte voor een verlaging van de renteniveaus. Vooral de Federal Reserve verraste in september de financiƫle markten met een verlaging van de beleidsrente van maar liefst 50 basispunten.
āGoldilock scenarioā nog steeds valide
Dit betekent dat het āGoldilock scenarioā nog steeds valide is voor dit jaar. Wat was dat ook alweer? Dit is een scenario waarbij een zwakke economische groei wordt gecombineerd met zeer vriendelijke rentevoorwaarden waardoor bedrijven in staat zijn om hun winsten op te voeren en de beurs aandelen- en obligatiebeleggers goedgezind is. Een lage rente is voordelig voor beleggers in zakelijke waarden. De effecten van een renteverlaging werken echter pas door met een behoorlijke vertraging.
Invloed beleggingsbeleid
In ons beleggingsbeleid streven wij bij Bustelberg naar de opname van bedrijven die minder gevoelig zijn voor de economische conjunctuur. Voorspelbaarheid en degelijkheid is daarbij een belangrijke sleutel. De invloed van factoren zoals hierboven beschreven hebben natuurlijk op korte termijn invloed op koersen en waarderingen. Dit is minder belangrijk voor de langere termijn.