14 december 2024
Schiet de AEX-index door de 1000 punten in 2025?
Richting het einde van het jaar is de visie op het volgende jaar voor veel beleggers iets om naar uit te kijken. Nagenoeg alle grootbanken zien het zonnig in. Versoepelend beleid van centrale bankiers, een terugkeer naar normale economische groei en positieve rendementen op de meeste beleggingscategorieën. Zowel voor aandelen als obligatiebeleggers is 2024 een positief jaar met een gouden randje. De vraag is, stijgt de AEX-index dan echt boven de 1000 punten?
Protectionistische golf
Met de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten (VS) en de renteverlagingen door centrale banken in zowel de VS als de eurozone, zijn de belangrijkste onzekerheden die er aan het einde van 2024 waren, nu weggenomen. De geopolitieke ontwikkelingen zijn echter minder fraai. We hebben te maken met toenemende protectionistische ontwikkelingen. Daarnaast is er een nog altijd ontvlambare oorlog in het Midden-Oosten gaande. En, alsof het niets is gaat ook de aanhoudende strijd in Oekraïne onverminderd door. Deze ontwikkelingen tezamen bieden zicht op periode waarin geopolitieke risico’s niet bepaald kleiner lijken te gaan worden.
Handelsoorlogen
Met de benoeming van Trump zal ook het handelsconflict tussen grootmachten China en de VS naar alle waarschijnlijkheid gaan oplaaien. Dit kan negatieve effecten hebben voor wereldmerken die in China een groeiende afzetmarkt kennen. Iets om nauwlettend in de gaten te houden. Oorlogen en handelsconflicten zijn per definitie slecht voor de economische groei in de wereld.
Amerikaanse consument koopt
Positieve ontwikkelingen zijn er ook. Het rentebeleid van de grootste centrale banken biedt indirect steun aan economische groei, meer investeringen en hogere consumptieve uitgaven. Meer uitgaven van de Amerikaanse consument zal wereldwijd een stijgende vraag naar goederen en grondstoffen veroorzaken. Daarbij voorzien wij minder regelgeving, een lagere rente en misschien zelfs een lagere belastingdruk. Dit stimuleert de economische groei in de Verenigde Staten en versterkt bovendien de Amerikaanse dollar. Daarnaast is er een kleine hoop dat de regering Trump er vooral op uit is om internationale handelsafspraken te maken die gunstig zijn voor de Verenigde Staten, maar die uiteindelijk ook duidelijkheid en rust kunnen bieden aan de internationale wereldhandel.
Obligatiemarkten aantrekkelijk
We voorzien een snellere daling van de kapitaalmarktrente in de eurozone als gevolg van de zwakke economische groei. Motor Duitsland worstelt met de automobielindustrie en in Frankrijk is de situatie al niet veel beter. Voor de VS is een snelle daling van de renteniveaus minder waarschijnlijk. Economische groei gecombineerd met importheffingen wakkeren namelijk inflatie aan. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse banken haar beleidsrente minder snel laat dalen.
Per saldo verwachten wij een daling van renteniveaus in de eurozone. Dit heeft twee gevolgen: ten eerste biedt een rentedaling kansen op extra rendement in de eurozone. De koers van een gemiddelde obligatie stijgt namelijk als de kapitaalmarktrente daalt.
Ten tweede zorgt een lagere rente voor uitdagingen voor beleggers in obligaties. In de loop van 2025 zullen alternatieve beleggingen naar verwachting aantrekkelijker worden. Daarnaast is er reden om aan te nemen dat een versoepeling van het leenklimaat hoogrenderende obligaties aantrekkelijk maken.
Amerikaanse obligaties en dollar interessant
Wellicht biedt beleggen in Amerikaanse obligaties uitkomst voor de rentebelegger. Wij verwachten dat het tempo van renteverlaging in de Verenigde Staten minder hard zal gaan dan in andere delen van de wereld. Naar verwachting zal dit bijdragen aan een sterke dollar en een aantrekkelijke obligatiemarkt in de Verenigde Staten.
Kansrijke thema’s
Als we de rapporten van de positief gestemde banken doornemen, dan zien we een aantal interessante beleggingsthema’s terugkomen. Het eerste thema is AI (Artificial Intelligence). Net als in 2024 is dit onderwerp voor beleggers niet weg te denken uit de verwachtingen voor volgend jaar. De oneindige toepassingsmogelijkheden bieden tal van beleggingskansen. Vooral de grote technologiebedrijven profiteren direct van de mega investeringen in AI.
Ten tweede is infrastructuur een kanshebber voor beleggers. Vooral in de VS dienen bruggen, wegen, energie-infrastructuur en gebouwen te worden voorzien van noodzakelijke injecties. De veroudering van infrastructuur en de toenemende robotisering in de zorg staan hoog op de agenda van veel grootbanken. Ook al wordt niet duidelijk waar de kansen liggen voor beleggers. T
Als derde onderwerp is defensie een hot item. De oorlogsdreiging dwingt overheden tot nieuwe investeringen in de defensie-industrie.
Tot slot worden ook de zwakke broeders van 2024 genoemd als kanshebber. Een aantal beleggingshuizen zijn positief op de markten voor grondstoffen en ook Azië wordt getipt als kansrijk.
Positief gestemd
Na een zeer positief jaar voor beleggers in aandelen en obligaties lijkt het alsof veel analisten de mogelijke risico’s voor beleggers minder belangrijk vinden. UBS, een Zwitserse bank, is uiterst positief gestemd en spreekt zelfs van ‘de roaring twenties’, verwijzend naar de bloeiperiode in de jaren twintig van de vorige eeuw. In ons beleggingsbeleid proberen we bij Bustelberg enige afstand te creëren tussen de macro-economische ontwikkelingen en de bedrijven waarin wordt belegd. Waar mogelijk geven we de voorkeur aan kwaliteit boven cyclische eigenschappen, die soms aantrekkelijk lijken maar pijnlijk kunnen uitpakken als het tegenzit. De kans is natuurlijk aanwezig dat de AEX-index de 1000 punten zal bereiken.