16 december 2022
Nieuwe kans voor obligaties in 2023
Het was dit jaar geen feest op de aandelenmarkten. Beleggers in cryptovaluta, groeiaandelen en ook duurzame trackers en andere zaken waar de afgelopen jaren veel fantasie in zat, kregen het zwaar te verduren. Een echte crash van grote omvang vond ook in de obligatiemarkten plaats. Wat kan de obligatiebelegger in 2023 verwachten?
Mix factoren
De redenen voor de paniek op de financiële markten kennen we inmiddels. Allereerst steeg de inflatie naar niveaus die we lange tijd niet hebben gezien. Covid heeft de wereldwijde productieketen verstoord. Daarnaast hebben we ook te maken met de gevolgen van de agressieve aanpak van Centrale Banken om grote hoeveelheden geld in de economie te pompen en de rente laag of negatief te houden. Op het moment dat de vraag op gang kwam, was er geen aanbod. Tot slot startte Rusland een oorlog en dat leidde tot economische sancties én vergaande consequenties op de energiemarkten. Deze combinatie van factoren bleek een aanzet voor Centrale Banken om hun rentebeleid drastisch te wijzigen. Een stijging van rente is uiteindelijk de reden voor een daling van obligaties.
Paniek in de markt
En dat het hard kan gaan, hebben we aan den lijve ondervonden. De gemiddelde obligaties realiseerden vanaf begin dit jaar een gemiddeld verlies van 15% tot 20%. De wereldwijde markt voor schuldpapier is vele malen groter dan de aandelenmarkten. U kunt zich voorstellen dat er her en der paniek uitbrak.
Keurige obligaties
Geen ontkomen aan. We hebben het niet over risicovolle leningen of bedrijven en instellingen die hun rente niet kunnen betalen. Nee, het gaat om keurige obligaties met een goede kredietwaardigheid. Ook waren er geen hele lange looptijden. Integendeel. In maart hebben we zelfs looptijden stevig verkort en zijn we bij Bustelberg in Chinese en Amerikaanse staatsobligaties gaan beleggen. Dat heeft redelijk goed uitgepakt.
Goed nieuws
Maar wat nu? Vooruitkijkend is er goed nieuws. Ten eerste zijn de Centrale Banken behoorlijk voortvarend van start gegaan met het verhogen van de rente. We mogen voorzichtig aannemen dat de periode van rentestijging in 2023 haar einde nadert. Ten tweede lijkt de rentepolitiek invloed te krijgen op de torenhoge inflatie. Dit is belangrijk voor beleggers in obligaties. Een goede coupon kan in reële termen immers niets waard zijn wanneer de inflatie hoog blijft. Een belegger wil namelijk gecompenseerd worden voor inflatie in de toekomst.
Inkomsten uit vermogen
Als derde punt merken we op dat in de ontwikkelde markten de kapitaalrente op een zeer acceptabel niveau begint te komen voor beleggers die inkomsten willen uit hun vermogen. Een couponrente tussen de 2,5% en 5% hebben we lange tijd niet gezien. Dat is welkom. Als laatste reden zien we ook mogelijkheden voor herstel van koersen in veel obligaties. Dit vergt uitleg.
De stijging van rente zorgt direct voor een daling van de koers van een obligatie. Hoe langer de looptijd, des te groter de koersdaling is. Tegelijkertijd is er voor een belegger in obligaties wel een einde looptijd waarop een vaste nominale waarde wordt uitgekeerd. Met andere woorden: de waarde van de obligatie die onder de 100% noteert zal stijgen naar 100% richting het einde van de looptijd. Een stijging kan nog harder gaan als de rente in de komende jaren weer iets daalt.
Positief over nieuwe kansen
Veel banken en beleggingsspecialisten zijn daarom positief over de nieuwe kansen voor beleggers in obligaties. Dit geldt voor een groot gedeelte van de markten. Natuurlijk dient de belegger wel kritisch te blijven. In de economie zijn ook zaken veranderd waar je als belegger niet zomaar overheen kunt stappen. Hoe dan ook. De kans is groot dat 2023 het jaar gaat worden van de terugkeer van de obligatiebelegger. Als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen via e-mail of bel naar 0765655262.