11 juli 2019
Er zijn meer ‘Galapagossen’
Galapagos is een succesvol bedrijf met de ambitie en het potentieel om uit te groeien tot een middelgrote Europese farmacie-onderneming. Een overname van de onderneming zou deze ambitie wel eens kunnen dwarsbomen. Zijn er nog meer ‘Galapagossen’?
Wereldwijde kaskraker
Bij Galapagos is goede research de basis voor succes. Gericht onderzoek naar eiwitten die betrokken zijn bij diverse ziekten en aandoeningen vormt het fundament van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Galapagos is gespecialiseerd in het zoeken naar specifieke kleine moleculen die de werking van deze eiwitten kunnen tegengaan. Inmiddels is een brede pijplijn met kandidaat medicijnen opgebouwd. Een groot aantal middelen bevindt zich in meerdere fases van ontwikkeling. Naast middelen tegen littekenvorming in de longen, eczeem en artritis heeft het met ‘Filgotinib’ een absolute wereldwijde kaskraker in handen. Dit middel tegen reuma wordt ontwikkeld en het Amerikaanse Gilead Sciences (Gilead) is de partner.
Farmareus als partner
Wat houdt dit partneren in? Galapagos doet het onderzoek en Gilead financiert dit in ruil voor een deel van de opbrengst op het moment dat dit middel op de markt komt. Binnen de farmacie zijn dit soort samenwerkingsverbanden vrij gewoon. De grote bekende namen hebben hele diepe zakken en een wereldwijd verkoopapparaat om medicijnen op de markt te brengen. Geld voor onderzoek is een must. De kleinere biotechnologiebedrijven hebben vaak voor langere periode veel geld nodig om dit kostbare onderzoek te verrichten. Helaas is het vaak zo dat bij succes van het onderzoeksbedrijf de diepe zakken van de ‘farmareuzen’ ook worden gebruikt om medicijn én bedrijf over te nemen.
Reumamiddel als eerste kaskraker
Zover is het bij Galapagos nog niet. Filgotinib blijkt weliswaar effectief én veilig en staat aan de vooravond van marktintroductie. Dit is een mooi vooruitzicht. De met Gilead overeengekomen succesbetalingen bedragen maar liefst 2 miljard Amerikaanse dollar. Over de te realiseren omzet van Filgotinib, die ook in de miljarden kan lopen, zal Galapagos ook nog eens 20% tot 30% gaan ontvangen. Naar verwachting komt Filgotinib in 2020 op de Europese markt. Door Gilead wordt nu een aanvraag gedaan voor de Amerikaanse markt.
Meer analisten positiever
Voor de belegger is dit een mooi vooruitzicht. Ook analisten zijn enthousiast. Koersdoelen voor het aandeel Galapagos kruipen omhoog richting de 150 euro per aandeel. Deze worden regelmatig naar boven bijgesteld. De analisten van de grootste bank ter wereld Citygroup hebben het zelfs over een mogelijke ‘bull case’ (wind mee, heuvel af) van 211 euro per aandeel! Uiteindelijk gaat het de meeste beleggers maar om één ding. Een overname. En snel!
Bij Bustelberg beleggen wij in Galapagos vanaf het eerste uur. Ook zijn wij continue opzoek naar meer Galapagossen. Ik kan u vertellen dat er heel wat uurtjes research, zweet en soms ook tranen inzitten. Ondanks de vele pieken en dalen is dit bedrijf een zeer succesvolle belegging gebleken. En Filgotinib is niet het einde. Dit kan ook een begin zijn.
Doe nu alvast je huiswerk
Maar wat dan? De truc voor beleggers is het om dit soort bedrijven in een vroeg stadium te gaan volgen. Er zijn immers nog meer ‘Galapagossen’ in de wereld. Vooral in Europa wordt er hard aan de weg getimmerd. Naast een belegging in Galapagos doet een belegger er verstandig aan om zijn belangen nu al te spreiden. Zeker als er straks een bod wordt gedaan op het aandeel. Dan zal veel van de opbrengst een weg vinden in een aantal nieuwe succesvolle biotechnologiebedrijven van deze wereld. Wij zijn al met ons huiswerk begonnen. Meer weten over kansen in de gezondheidszorg sector? Klik dan hier!
Wilt u meer weten? Het staat u vrij om vragen te stellen en contact op te nemen met een van de specialisten van Bustelberg. U kunt ons per e-mail bereiken via info@bustelberg.nl. Per telefoon zijn wij te bereiken op 0031(0)765655262.