21 november 2022
Het nieuwe Dubai aan de Noorse Zee
Equinor gaat 2 miljard kubieke meter extra gas leveren aan Europa. Dit maakt het Noorse staatsolie- en gasbedrijf de grootste gasleverancier van Europa. Noorwegen kan hiermee wel eens het nieuwe Dubai aan de Noorse Zee worden. Voor ons reden om Equinor eens onder de loep te nemen.
Meer gas nodig
Maar eerst terug naar het gas. De totale Noorse gasexport naar Europa bedraagt jaarlijks 106 miljard kubieke meter. Dat lijkt veel, maar Europa verbruikt rond de 450 miljard kuub. Spatie teveel? Dat betekent  dus nog steeds een tekort. Er is meer gas nodig. Hoe lossen we dit probleem op? Allereerst zullen we minder moeten gaan verbruiken. Ten tweede zal Equinor als grootste producent van Europa haar productie drastisch verder moeten opvoeren. Ten derde is het raadzaam om snel meer geïmporteerd vloeibaar gas (LNG) te kunnen omzetten. Als vierde mogelijkheid zouden we kernenergie als serieuze optie kunnen overwegen. Dat is echter niet morgen geregeld.
Direct in de staatskas
Hoe dan ook, de schaarste zal de komende jaren aanhouden en prijzen zullen eerder hoger dan lager uit gaan vallen. Noren zijn voor 67% eigenaar van de onderneming. Dit betekent dat de opbrengsten van Equinor direct in de staatskas vloeien. Als de periode van schaarste aanhoudt, dan kan dit wel eens zeer gunstig zijn voor de levenstandaard van Noorwegen. Voorzichtig spreken we van het nieuwe Dubai aan de Noorse Zee.
Versneld tempo verduurzamen
Opvallend is dat deze wereldspeler sinds 2018 de naam Equinor (gelijkwaardigheid) draagt. Het voormalige Statoil ASA koos voor een naamswijziging omdat het bedrijf in versneld tempo wil verduurzamen. Dat doen zij bijvoorbeeld door alle ‘vuile’ kasstroom te investeren in duurzame energie. Het gaat hier voornamelijk om de bouw van windparken (op zee), zonne-energie en de opslag van koolstofdioxide. Met ‘vuile’ kasstroom bedoelt de onderneming het geld dat vrijkomt uit de productie van fossiele brandstoffen. En met de hogere prijs van olie en gas en een hogere productie gaat dit hard.
De groene doelstelling liegt er niet om. De uitstoot van CO2 moet voor 2050 naar 0%. Daarom investeert Equinor in wind- en zonne-energie, het afvangen van CO2 en de productie van groene waterstof uit aardgas. Een ruime hoeveelheid financiële middelen maakt het volgens marktkenners mogelijk om uit te groeien tot een groene wereldspeler op het gebied van duurzame energie, CO2-efficiency en waterstofgebruik.
Kasstroom voor groene investeringenÂ
De Noorse overheid helpt ook een handje. Het belastingregime is drastisch gewijzigd, waardoor de hoge investeringen in vergroeningsprojecten rendabel worden. Bij de huidige olie-, gas- en elektriciteitsprijzen beschikt Equinor bovendien over een sterke cashflow waaruit een toenemende dividendstroom mag worden verwacht.
Groene ambitieÂ
Equinor is een oil major met een zeer groene ambitie. Precies wat Europa nu dringend nodig heeft. Wij zien in Equinor ASA een energiebedrijf dat bovengemiddeld profiteert van de gestegen prijzen voor olie- en gas. Mooi is dat ze daarmee de ingezette overgang naar duurzame energieopwekking helpt versnellen. Een combinatie van solide resultaten en een groeiende kasstroom richting de belegger – een dividend van bijna 4% – maken van Equinor een interessante beleggingskandidaat. Alsof dat nog niet genoeg is. De onderneming hanteert ook een stevig aandeleninkoopprogramma van 6 miljard Amerikaanse dollar! Dat liegt er niet om. Slim, want het aandeel noteert tegen een aantrekkelijke koerswinstverhouding van nog geen 6x de verwachte winst.