3 januari 2018
Goed rendement met familiebedrijven
Over langere termijn meer groei en een hoger rendement dan gemiddeld. Dat klinkt aantrekkelijk. Beleggen in de FamilieTopSelectie, goed rendement met de allerbeste geleide familiebedrijven ter wereld loont beter dan gemiddeld. Vooral ook met economische tegenwind presteert dit soort bedrijven duidelijk beter op de beurs. Hoe komt dit en hoe kunt u hiervan profiteren?
Wie onderzoek doet naar familiebedrijven, komt er allereerst snel achter dat er best nog wat beursgenoteerde bedrijven zijn waar de oprichter of nazaten van de oprichter direct of indirect betrokken zijn bij de onderneming. Tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn het Amerikaanse Walmart, ons eigen topmerk Heineken, L’Oreal, het succesvolle Samsung of het wat kleinere HAL Trust. Familiebedrijven vormen een bijzondere groep bedrijven waar je als belegger een degelijk rendement mee kunt realiseren. Hoe komt dit?
Langetermijn doelstelling heilig
Het meest algemene antwoord hierop is dat familiebedrijven meerdere ondernemingsdoelstellingen in acht nemen. Allereerst gaan zij vaak niet alleen maar voor korte termijn successen. Aandeelhouderswaarde op de lange termijn is in de regel de belangrijkste doelstelling. Dit betekent dat in tijden van groei ondernemingen met een familie achter de schermen niet in zeven sloten tegelijk lopen. Natuurlijk mist de familieonderneming ook wel eens kansen, maar dat heeft soms ook een voordeel. Vaak worden onnodige risico’s voorkomen omdat overhaaste investeringen bewust niet worden gedaan.
Zorg voor stakeholders loont beter
Ten tweede, en dat is minder meetbaar, is het de directie vaak met de paplepel ingegoten om ook te denken aan de meest belangrijke stakeholders van de onderneming. Dat is ware duurzaamheid. Niet de aandeelhouder die uit is op een korte termijn succesje, maar het eigen personeel, de trouwe klanten en strategische partners zijn van het grootste belang voor een succesvolle onderneming. Familiebedrijven blinken op een of andere manier juist uit als het gaat om de zorg die zij besteden aan eigen middelen, personeel en andere belangrijke stakeholders. Dit zorgt uiteindelijk voor meer kwaliteit, hogere marges en een betere prijs van de aandelen op de beurs.
Stabiel beleid in onzekere tijden
Ten derde is de familieonderneming veel stabieler. Dit zorgt voor een goed rendement met familiebedrijven. Geen aandeelhouders die van buitenaf bepalen wat er gebeurt. Nee, in tijden van crisis wordt er vaak eerst gedacht aan het zeker stellen van de nalatenschap van de onderneming en overdracht aan de volgende generatie. Deze overlevingsdrang zorgt ervoor dat managementbeslissingen minder onderhevig zijn aan het succes van de eerstvolgende kwartaalcijfers. Daarbij komt dat de gemiddelde aandeelhouders vaak het comfort heeft van het gegeven dat een grote aandeelhouder de aandelen niet zomaar zal verkopen of misschien zelfs bereid is bij te springen met middelen.
Tegelijkertijd moet de directie familieleden wel tevreden zien te houden. Een gezonde dividendpolitiek is daarvoor een voor de hand liggende strategie. Veel familiebedrijven hebben een degelijk en duurzaam dividendbeleid. Dat is aangenaam voor beleggers.
FamilieTopSelectie
Met name dat laatste aspect zorgt ervoor dat dit soort aandelen uiteindelijk een hoger rendement oplevert. Reden voor Bustelberg om hier in te duiken. Er is momenteel veel vraag naar een nieuwe herkenbare beleggingsformule. “Het hele idee van een familiebedrijf en de degelijkheid die daarbij past, spreekt ons echt aan”, zegt bedenker Peter Cordes van Bustelberg. “Wij kiezen vaak voor een kopen-en-houden tactiek. Zeker na de financiële beurscrises van de afgelopen jaren merk je achteraf welke bedrijven het goed zijn blijven doen en welke niet. Familiebedrijven presteerden juist op momenten dat andere ondernemingen het lieten afweten. Met die stijl en gedachte zijn wij begonnen aan een selectie van ‘topondernemingen’ die voldoen aan dit criterium. Het idee van een FamilieTopSelectie was, eenvoudig als het is, snel geboren.”
Minder risico in tijden van crisis
Volgens Cordes liet het eerste succes niet lang op zich wachten. Enthousiast gaat hij verder. “Met behulp van meerdere ervaren beleggers en een accountant die thuis is in complexe backtests zijn we bij Bustelberg de testruimte ingedoken. Door middel van een goed doordacht beleggingsmechanisme, vooraf duidelijk gekozen kernwaarden en een degelijke test van de selecties in hausse-perioden, maar ook tijdens crisisjaren, hebben we onderzocht of het daadwerkelijk een beter rendement oplevert. We hebben daarom bewust gekozen om de FamilieTopSelectie te laten starten op 1 januari 2007. De grote beurscrisis moest toen namelijk nog beginnen.”
“Hoe dan ook, de resultaten zijn niet misselijk. De FamilieTopSelectie doet het bijna 3x zo goed als de gemiddelde marktindices. En dat na kosten! We kiezen er bewust voor om de kosten laag te houden. Beleggers kunnen voor nog geen procent per jaar aan totale kosten beleggen. Dus wij kunnen met vertrouwen zeggen dat er goed rendement met familiebedrijven valt te behalen. Iedere dag kun je beginnen, maar ook stoppen. Dat is niet de bedoeling, maar wel mogelijk”, vertelt Cordes.
Beperking van risico’s
Aan risicobeperking wordt ook gedaan. Allereerst hebben de aandelen in de FamilieTopSelectie een lagere bewegelijkheid. Dat vermindert het risico op vermogensverlies. Daarnaast wordt vaak liquiditeit aangehouden. Dit kan handig zijn om af en toe wat bij te kopen. Dividend kan worden uitgekeerd, maar het blijkt dat de echte goede resultaten pas worden gerealiseerd wanneer (dividend) doorlopend wordt herbelegd.
Als het echt uit de hand dreigt te lopen, dan gaan de beheerders over tot gedeeltelijke verkoop van belangen in combinatie met professionele afdekking van risico’s. “Dit gebeurt natuurlijk niet vaak”, zegt Cordes. “Duurzaamheid van rendement wordt vooral gevormd door rust in de portefeuille en focus op kwaliteit. Daarom worden keuzes niet, zoals bij veel instanties gebruikelijk is, alleen maar door een systeem gemaakt. Juist fundamenteel onderzoek is onontbeerlijk in het beslissingsproces. Dat geldt voor alle TopSelecties die er zijn. Het is uiteindelijk de persoonlijke beoordeling van zeer ervaren beleggingsexperts die zwaar weegt bij het maken keuzes.” Bel of mail gerust voor meer informatie of vraag een factsheet aan van een van de TopSelecties of de FamilieTopSelectie van Bustelberg.