11 maart 2025
Dollar de dupe van de opmars van de euro
De recente onrust op de financiële markten heeft aanzienlijke invloed op valutaverhoudingen. Zo lijkt de dollar de dupe van de opmars van de euro. Wat is er aan de hand?
Onrust garant voor een sterkere dollar
De maatregelen van de nieuwe regering Trump leiden niet tot de verwachte versterking van de dollar. Dit is vreemd, aangezien onrust op de financiële markten normaal gesproken zorgt voor een sterkere dollar. De Amerikaanse munt wordt door veel beleggers gezien als een veilige haven in onzekere tijden. Maar nu lijkt het tegendeel het geval.
VS stopt hulp Oekraïne
Een van de belangrijkste verklaringen is de reactie van de Europese Commissie op de recente ontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en Oekraïne. De Verenigde Staten hebben de hulp begin deze maand per direct stopgezet. In reactie daarop heeft de Europese Commissie aangegeven onverminderd steun te blijven verlenen en in de komende jaren 800 miljard euro gaan investeren in defensie-uitgaven.
Boost aan investeringen Eurozone
De plannen zijn nog niet definitief, en het gaat niet om een budget dat al dit jaar besteed kan worden. Wel is duidelijk dat het genoemde bedrag gefinancierd moet gaan worden door de eigen lidstaten in combinatie met een lening van 150 miljard van het Europese bedrijfsleven. Hoe dan ook. De boost aan investeringen, waarvan verwacht wordt dat het voornamelijk binnen Europa zelf zal worden geïnvesteerd, is door beleggers positief opgepakt. Naast een stijging van defensie gerelateerde aandelen en bankaandelen is vooral de euro in koers gestegen.
Bijna pariteit
En dat is een opmerkelijke ontwikkeling. In de eerste week van januari bereikte de euro ten opzichte van de dollar met een wisselkoers van 1,0146 nog bijna pariteit. Omdat een deel van de obligatieportefeuille in dollars is belegd, heeft dit het rendement in 2024 positief beïnvloed. Inmiddels kun je een euro inwisselen voor 1,0837 dollar. Dit is een daling van de dollar van ruim 5%. Dit heeft invloed op de koersen van deze obligaties.
Aanzienlijk hogere vergoeding
Is dit een reden om niet meer te beleggen in vastrentende waarden die in dollars noteren? Bij Bustelberg denken we van niet. Allereerst is er altijd sprake van een schommeling in de verhouding tussen de euro en de Amerikaanse dollar.
Ten tweede is het renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone nog steeds aanzienlijk in het voordeel van Amerika. Bij een looptijd van 10 jaar is het verschil in vergoeding per jaar bijna 1,5%. Zeker nu de ECB haar beleidsrente voor de zesde opeenvolgende keer met 25 basispunten heeft verlaagd, lijkt dit verschil zeker niet kleiner te worden.
Ten derde is de sterkere economische groei van de Verenigde Staten een reden om aan te nemen dat de dollar uiteindelijk in waarde zal moeten stijgen ten opzichte van valuta van landen waar de economische groei een stuk lager ligt.
Het is slechts een kwestie van tijd voordat beleggers de goedkopere dollar zullen benutten om te beleggen in obligaties met een aanzienlijk hogere vergoeding.