25 juni 2018

China vaste klant in toekomstgerichte portefeuille

De aanhoudende opkomst van China als investeringsland wordt steeds sterker. Zo heeft de belangrijke indexbouwer ‘MSCI’ voor de tweede keer de immens grote Chinese aandelenmarkt toegevoegd aan haar indices. Wacht daarom niet te lang met het zoeken naar kanshebbers. China is nu vaste klant in toekomstgerichte portefeuille.

Dat de gerenommeerde indexleverancier meer in China gaat doen, betekent direct dat institutionele beleggers ook meer in China zullen gaan alloceren. MSCI werkt namelijk met strikte en duidelijke regelgeving. Hierdoor wordt MSCI door veel institutionele beleggers gezien als uitgangspunt voor het beleggingsbeleid.

Groeiend belang in wereldindices

De opname van 234 aandelen in de MSCI Emerging Markets verloopt in twee fasen (juni en september 2018). Het totale gewicht van China in deze index blijft voorlopig beperkt tot slechts 0,78%. Dat percentage kan natuurlijk stevig toenemen naar mogelijk 18%. Hierop zijn al beleggers die willen profiteren van het gegeven dat dit op termijn zal gebeuren.

Ondanks dit positieve nieuws blijft rond China naar onze mening een zweem van onterechte negativiteit hangen. Een aantal analisten is al jaren van mening dat de sterke groei in China terug zal vallen. Bovendien zou de oververhitte huizenmarkt en de hoge schuldenlast tot een ‘melt down’ moeten leiden. Dit is tot op heden niet het geval. Sterker nog, de sterkte groeicijfers liegen niet. China kent een economische groei van 7% op jaarbasis. Voor de komende jaren wordt een groei van tussen de 6% en 7% verwacht. Als dit niet tot de verbeelding spreekt!

China alternatief voor VS

China timmert duidelijk aan de weg. Het land met de grootste economische potentie en haar kolossale thuismarkt kennen kansen van een omvang die wij nog niet volledig kunnen bevatten. De Chinese overheid werkt op haar manier ondertussen op alle fronten aan een open(er) economie. China weet met charme bovendien heel slim in het gat te springen dat de Verenigde Staten (VS) op vele fronten achterlaat. Onder aanvoering van President Donald Trump, begint de Verenigde Staten haar eigenbelang steeds vaker prioriteit te geven. Dat maakt het land een stuk minder betrouwbaar als handelspartner. China zegt openlijk een alternatief te zijn voor landen die samenwerking nodig hebben.

Een keuze voor de MSCI-indexbeleggingen is gemakkelijk. Wij zijn van mening dat een belegger goed zijn huiswerk moet doen voordat er een keuze gemaakt dient te worden. Een van de manieren om een avontuur aan te gaan is om eerst te kiezen voor ‘groot en goed’.

Chinese grootheden

De Chinese marktleiders zijn momenteel interessant. Deze zijn verzekerd van een sterke thuismarkt en staan redelijk onder bescherming van de Chinese overheid als het gaat om buitenlandse competitie. De groeimogelijkheden zijn enorm. Chinese consumenten lijken namelijk traditionele stappen over te slaan. Dit zorgt ervoor dat de technologische ontwikkelingen momenteel erg snel gaan. De omzetgroei van pakjesreus Alibaba is daar een sterk voorbeeld van. Deze steeg over het laatste kwartaal met maar liefst 61% naar 9,9 miljard Amerikaanse dollars. Ondanks forse investeringen in toekomstige groei werd over deze omzet gewoon ook nog 2,2 miljard dollar winst gemaakt. De onderneming voorziet voor dit jaar een omzetgroei van 60%. Dit zijn toch percentages waar westerse beleggers echt nog eens bij stil zouden moeten staan.

China is nu vaste klant in toekomstgerichte portefeuille en dus ook in ons beleggingsbeleid. We kiezen echter wel voor groot en goed. ‘Groot’ betekent dat de omvang, aard en activiteiten van de onderneming passend moeten zijn. ‘Goed’ houdt in dat omzet-, en winstcijfers uitmuntend moeten zijn. De huidige economische prestatie en massale potentie dragen bij aan een ongebruikelijke nieuwsgierigheid naar de Chinese markten. Nu daar ook relatief jonge ondernemingen zijn opgestaan die nu al tot de absolute wereldtop behoren. Naast Alibaba, zijn verzekeraar Ping An en internetreus Tencent absolute kanshebbers.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.