21 september 2022

Bescherm je portefeuille tegen inflatie

Een stille crash is gaande in de obligatiemarkten van de eurozone en de Verenigde Staten. Logisch, want de koers van een obligatie is gevoelig voor de stijgende rente. En die stijgt momenteel hard! Hoe bescherm je portefeuille tegen inflatie?

Verlies door inflatie
Met een gemengde portefeuille ben je als belegger min of meer gedwongen om in obligaties te blijven beleggen. Nu de rente stijgt, dalen de koersen van obligaties. En alsof dit nog niet genoeg is, zorgt de huidige inflatie ervoor dat de lening aan het einde van het jaar ook nog eens minder waarde heeft. Een lening is immers een nominaal bedrag dat je aan het einde van de looptijd weer terugkrijgt. Een Inflation Linked Bond beschermt tegen inflatie. Het nadeel is wel dat je de prijs van de inflatie die er nu is, meebetaalt. Dit is dus niet altijd de beste oplossing.

Aanpassen looptijd
Een belegger in obligaties heeft een aantal opties om rendement te genereren of de verliezen te verkleinen. De eerste voor de hand liggende mogelijkheid is het aanpassen van de looptijd van een obligatie. Een langjarige obligatielening is gevoeliger voor de rentebeweging dan een kortlopende lening. Dit betekent dat je je looptijd kunt verkorten als je denkt dat rente gaat stijgen.

Vreemde valuta
Een tweede mogelijkheid is het verleggen van de focus op valuta. Diverse markten hebben valuta die fundamenteel sterker zijn dan de euro. Sterker nog, de euro kan nog verder verzakken als gevolg van de huidige problemen. Zo is van oudsher de Amerikaanse dollar een veilige haven. Ook zijn er valuta die momenteel floreren omdat er simpelweg meer vraag is naar de betreffende munt.

Noorse Kroon
Een van deze munten is de Noorse Kroon. Noorwegen is een land dat rijk is aan olie. En nog rijker aan gasreserves. De schaarste die Poetin, de president van Rusland creëert, draagt direct bij aan extra staatsinkomsten voor Noorwegen. Daarnaast staan momenteel alle pijpen open en wordt het mogelijk om de winning van hoeveelheid gas te verhogen. U begrijpt dat dit leidt tot een grotere vraag naar Noorse Kronen. Met een sterke kredietwaardigheid kun je als belegger dus inspelen op een veilige obligatie met een aardig effectief rendement én wat extra winst als de Noorse Kroon in waarde stijgt.

Politiek risico
Nu zijn er ook voorbeelden waarbij de munten wat wispelturig kunnen zijn. Bovenstaand verhaal gaat ook op voor bijvoorbeeld Brazilië. Dit land is rijk aan grondstoffen van allerlei soorten en daarom is er een sterke groei van de Braziliaanse economie. Als je het mij vraagt, dan klinkt dat interessant, maar zijn er nog te veel risico’s van politieke en maatschappelijke aard.

China kansrijk
Als derde mogelijkheid is de blik naar China kansrijk. China is een stevige debiteur. Met een tracker kun je in staatsobligaties beleggen die momenteel ook nog eens rugwind ondervinden van de daling van de rente. De Peoples Bank of China heeft in augustus van dit jaar haar beleidsrente wederom verlaagd om deze vervolgens in september te handhaven. Dat is goed nieuws voor obligatiebeleggers. De Ishares China CNY Bond ucits ETF (accrual) heeft dit jaar niet voor niets een rendement van 6,4%.

Aussie Dollar
Een vierde mogelijkheid ligt ook voor de hand. Als we kijken naar de Australische (Aussie) dollar, dan liggen ook daar kansen. Allereerst is de Aussie dollar, zoals men deze munt noemt, niet gestegen als gevolg dan de kortstondige ‘commodity boom’. Een sterk gestegen dollar en angst voor recessie ligt hieraan ten grondslag. Ten tweede heeft de economische malaise in China niet bijgedragen aan een wenselijke stijging van de munt. Ten derde heeft de toegenomen spanning op de aandelenmarkten bijgedragen aan een sentimentele markt. Dit raakte de grondstofprijzen en aandelenkoersen én daarmee ook de Aussie dollar.

Analisten positief
Volgens de analisten van Bank of America, HSBC, Morgan Stanley en UBS kan de munt richting het nieuwe jaar behoorlijk in kracht toenemen. Australië beschikt over een economie die momenteel profiteert van een sterke binnenlandse vraag. De Chinese economie lijkt te gaan profiteren van een einde aan de lock downs. En tot slot zal de vraag naar grondstoffen in de komende jaren behoorlijk toenemen omdat grote economieën willen verduurzamen. Daar zijn behoorlijk wat metalen voor nodig.

Obligatiewinter
Een belegger die wil profiteren van sterke valuta kan zoeken naar staatsobligaties van Australië en Noorwegen. Ook zijn er diverse obligaties in dergelijke valuta van supranationale instellingen zoals de Wereldbank en de Europese en Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling met een sterke kredietwaardigheidsstatus (AAA). Met een korte looptijd, een gemiddelde coupon én een sterke valuta kun je misschien de meeste kou van deze obligatiewinter buitenhouden.

Bescherm je portefeuille tegen inflatie. Benieuwd naar de mogelijkheden ? Bel naar 076 565 5262 of mail naar info@bustelberg.nl! 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.