28 maart 2023
Bankzorgen zetten AEX-index onder druk
De renteverhogingen van de Centrale Banken hebben inmiddels behoorlijke gevolgen. De AEX-index staat onder druk. Ongetwijfeld heeft u in de media hierover gehoord of gelezen. Ondanks zeer adequate maatregelen blijven beurzen onder druk. De onrust bij banken is momenteel het grootst. Wat is er precies aan de hand, wat is onze opinie en wat heeft Bustelberg recent voor actie genomen?
Wat is er aan de hand?
Om de inflatie te bestrijden heeft de Federal Reserve (Fed) haar beleidsrente in de Verenigde Staten (VS) binnen een tijdsbestek van één jaar opgehoogd van 0% naar 5%. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar beleidsrente in korte tijd opgeschroefd van 0% naar 3,5%. Banken en bedrijven hebben weinig tijd om dit te verwerken.
In de Verenigde Staten zijn Sillicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en Silvergate Bank failliet verklaard. Dit zijn regionale en zeer specifieke banken met een hoog risicoprofiel. Dat hoge risicoprofiel is mogelijk omdat toezicht in de VS een stuk minder streng is dan binnen de eurozone.
De Amerikaanse overheid compenseert de rekening en depositohouders.
In Zwitserland is Credit Suisse met hulp van de Zwitserse Centrale Bank overgenomen door UBS. Credit Suisse werd al gezien als een bank met meerdere problemen.
Angst voor besmettingsrisico in de rest van de sector zet beurzen en vooral bankaandelen onder druk.
Ondanks de onrust verhoogde de Federal Reserve deze week haar beleidsrente met 0,25%. Dit is een teken van vertrouwen.
Opinie Bustelberg
Voorafgaand aan én naar aanleiding van de onrust hebben wij ons beleggingsbeleid herzien.
Onze visie op vastrentende waarden heeft ertoe geleid dat we een forse verkorting van de looptijd realiseren. De rente op obligaties met een korte looptijd is immers hoger dan de vergoeding op schuldpapier met een lange looptijd. Met deze actie wordt de beleggingsportefeuille ook minder rentegevoelig.
In de afgelopen weken hebben we kas in de beleggingsportefeuille opgebouwd met de verkoop van diverse belangen. Wij zien kas momenteel als veilige haven waarmee we toekomstige kansen willen benutten.
Wij hebben recent het aandelenbelang voor een gedeelte verzekerd met behulp van een verzekering op de AEX-index. Deze index kent een relatief grote vertegenwoordiging in banken en verzekeraars en zal naar verwachting op de korte termijn volatiel blijven.
Ons oordeel op de sector Financiële Waarden is verlaagd naar Neutraal. Daarbinnen hebben we een voorkeur voor de subsector Verzekeraars ten faveure van de subsector Banken waarvan we het risico hebben verlaagd. We gaan er wel vanuit dat de grotere systeembanken in de Eurozone deze storm kunnen doorstaan.
Wanneer dat mogelijk is, hebben we belangen in ING Groep veilig gesteld met een beschermingsconstructie. U vindt hier een voorbeeld van in het artikel in ons kennislab op de website van Bustelberg.
Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid om een extra verzekering te nemen op bankensector.
Is uw geld bij de bank veilig?
De verwachting dat er iets gebeurt met InsingerGilissen Bank en Saxobank is zeer klein. Dit zijn immers banken met als voornaamste activiteit de bewaarstelling van effectendepots en het aanhouden van deposito’s, in plaats van het verlenen van kredieten.
Daarbij is de Depositogarantie tot een bedrag van € 100.000,- van toepassing. Bij InsingerGilissen wordt een rentevergoeding van 0,50% vergoed op liquiditeiten en bij Saxo is dit 0,75% vanaf een bedrag van € 100.000,-. U kunt overwegen om tijdelijk gelden te storten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Zijn banken nog een veilige belegging?
Banken zijn extreem goedkoop als we diverse waarderingsmethodieken erop loslaten. Ook is het dividendrendement zeer aantrekkelijk. Vooral de Europese banken zijn, ook al is er angst onder beleggers, veel sterker gekapitaliseerd en hebben grotere buffers die zij verplicht zijn om aan te houden. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, heeft recent aangegeven vol vertrouwen te zijn over de stevigheid van de bankensector in de Eurozone en Nederland.
We blijven de situatie monitoren. Graag informeren wij u hierover. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. In dat geval kunt u gerust contact opnemen.