3 februari 2023
AEX-index schiet uit de startblokken
Het jaar 2023 is voor beleggers voortvarend begonnen. De AEX-index schiet met een stijging van ruim 60 punten letterlijk uit de startblokken. Vanaf 1 januari zijn de aandelen op de hoofdgraadmeter van het Damrak al bijna 10% gestegen. Wat zijn de oorzaken en moeten we misschien oppassen? Of kun je nog instappen?
Beter sentiment
De eerste belangrijke reden voor dit goede sentiment is het meevallende economisch vooruitzicht van nu. Vorig jaar waren beleggers nogal somber gestemd. Nagenoeg iedere zakenbank van formaat, de economische projectiebureaus van Centrale banken, overheden en instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds waren van mening dat een recessie niet te voorkomen was. Met januari achter de rug lijkt de economische schade mee te vallen. De werkgelegenheid is sterk en economische indicatoren vallen reuze mee.
Gierende inflatie
Ten tweede heeft de gierende inflatie in 2022 veel beleggers angstig gemaakt. Als gevolg van de wereldwijde lock downs door Covid-19-maatregelen is de productieketen ernstig verstoord. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne een gat geslagen in deze keten. Immers, een groot deel van de wereld heeft haar economische betrekkingen met Rusland beëindigd. Natuurlijk heeft Rusland tegenmaatregelen genomen met de beperking van export van olie- en gas. En dat is niet bevorderlijk geweest voor de prijsvorming. En juist de gasprijzen zijn sinds enkele maanden sterk teruggevallen. Nog een meevaller dus.
Ontspanning bij beleidsmakers
Een derde reden voor positivisme wordt ingegeven door het monetair beleid van de Centrale Banken. De Federal Reserve (Fed) en later de Europese Centrale Bank (ECB) hebben snel en streng ingezet op een halt van de uit de hand gelopen inflatie. Zij deden dit voornamelijk door toepassing van het rente-instrument. De beleidsrente is vorig jaar snel gestegen. In de Verenigde Staten nog meer dan in de Eurozone. U weet inmiddels dat een snel stijgende rente in combinatie met onzekerheid over verdere stijgingen een hele slechte cocktail blijkt voor de obligatie- en aandelenmarkten. Nu de stijging van de inflatie op beide continenten lijkt af te zwakken, zien we enige ontspanning bij de beleidsmakers. De Fed kwam gister met een verhoging van ‘slechts’ een kwart procent. De ECB moet nog wat inhalen, maar rekent vanaf vandaag een half procent meer in haar beleidsrente. Dit wordt duidelijk positief ontvangen door beleggers. Voor beleggers is het belangrijker dat de kapitaalmarktrente niet te hard stijgt. De opmars van aandelen is mede het gevolg van een dalende kapitaalmarktrente. Hieruit blijkt dat obligatiebeleggers helemaal niet zo angstig zijn voor inflatie. Wij schreven eerder al een artikel over de kansen in obligaties.
Voortvarende beurs
De vierde oorzaak van de voortvarende beurs komt uit nogal onverwachte hoek. In China was Covid-19 voor de regering nog lang een reden om delen van het land te isoleren. Het strenge Covid-beleid is tegen alle verwachtingen in bijna volledig losgelaten. Deze ontspanning is voor de wereldeconomische activiteiten van groot belang. De groei van de Chinese economie heeft in meerdere opzichten een belangrijke invloed op de groei van de globale economie. Deze is positief.
Meevallende bedrijfscijfers
Tot slot, en dat is altijd van belang voor beleggers in aandelen, zijn de bedrijfscijfers meevallend. Ook op dit front was menig belegger somber gestemd. Nu de meeste bedrijven cijfers hebben gerapporteerd, kunnen we stellen dat deze over de hele linie beter zijn dan verwacht. Dat geldt ook voor de eerste voorzichtige vooruitzichten die bedrijven durven te geven. Eerder berichtten wij over ASML Holding dat met zeer sterke vooruitzichten verraste.
Wat nu?
De markt is in korte tijd met zo’n 10 procent gestegen. Dit is mede het gevolg van een positief gestemde belegger die maar liefst 5 verschillende redenen heeft voor een positief sentiment. Dat is mooi meegenomen. De vraag is wel: wat nu? Enige terughoudendheid lijkt op zijn plaats. Of kan de beurs dit tempo en de richting gewoon volhouden? Voor beleggers is het meest belangrijke dat de rust weer terugkeert. De beurzen zijn momenteel erg volatiel en het kan zo maar weer de andere kant op bewegen. De slimme belegger zal gedisciplineerd moeten bewegen in deze markten. Aan de andere kant levert de zoektocht naar kwaliteit de belegger nog steeds ruime keuze. Wat is dan kwaliteit? Dat zijn in onze ogen beleggingen die voldoen aan eisen als een sterke balans en management, sterke groeivooruitzichten, een degelijke kasstroom en dat alles tegen een acceptabele prijs. Deze selectie zal naar waarschijnlijkheid wel het verschil gaan opleveren.