11 maart 2025
AEX-index ook in de ban van recessievrees
Aan de opmars van de internationale aandelenbeurzen is sinds enkele weken plotseling een einde gekomen. Vooral de Amerikaanse aandelenmarkten hebben het zwaar te verduren. Dit betekent een pas op de plaats voor onze hoofdgraadmeter in Amsterdam. Is de AEX-index ook in de ban van recessievrees? Â
Verkiezingswinst
Het zal u niet verbazen dat na een sterke en vrij lange stijging van aandelenbeurzen deze ook weer een stap terug doen. Vanaf oktober vorig jaar zijn aandelen namelijk in de lift. We kijken terug op een forse stijging over een behoorlijke lange periode. Dit heeft allemaal te maken met de verkiezingswinst van Donald J. Trump en de Republikeinse Partij.
Onzekerheid op een breed vlak
Inmiddels kunnen we met zekerheid stellen dat de euforie plaats heeft gemaakt voor onzekerheid op een breed vlak. De zorgen over het te voeren beleid beïnvloeden de economische verwachtingen van zowel consumenten (lager consumentenvertrouwen) als het bedrijfsleven in de Verenigde Staten. Dit leidt ongetwijfeld op korte termijn tot minder economische groei. Zelfs Trump heeft het over een mogelijke recessie gehad. Dit heeft inmiddels een zeer negatieve invloed op de financiële markten. Een sprekend voorbeeld hiervan is het aandeel Tesla van Elon Musk. Op het moment van schrijven is de koerswinst die Tesla na de verkiezingsuitslag genoot, volledig verdampt. Nu is de vraag of beleggers zich zorgen moeten blijven maken, of dat dit een tijdelijk effect is.
Vorige keer ook zeer chaotisch
Om daar een antwoord op te vinden, kan de recente geschiedenis wellicht uitsluitsel geven. De eerste weken van zijn vorige ambtstermijn verliepen ook zeer chaotisch. De beurzen reageerden destijds net zoals nu het geval is. Uiteindelijk kwam er duidelijkheid en rust. Kunnen we daar dan ook nu vanuit gaan?
Ambitie nog groter
Dat is de vraag. Aan de ene kant heeft Trump duidelijk geleerd van de vorige keer dat hij president was. Zo heeft hij dit keer een groot en sterk team van gelijkgestemden in het Witte Huis aan het werk gezet. Aan de andere kant lijkt zijn ambitie nog groter, en hij heeft vooral nog meer haast om zijn plannen te verwezenlijken. Een behoorlijk aantal bevriende landen krijgen stevige importheffingen opgelegd. Hij is drukdoende met de vrede tussen Rusland en Oekraïne, Israël en Hamas te realiseren. Daarnaast maakt hij terugtrekkende bewegingen uit de NAVO, heeft zich ook nog eens teruggetrokken uit meerdere VN-organisaties en hij stopte per direct alle internationale hulp. Om maar niet te spreken over de openlijke toenadering tot Rusland. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn resolute onderwijsplannen of het dreigende ontslag van veel ambtenaren in eigen land. Het gaat maar door en de rest van de wereld huivert en kijkt afwachtend toe.
Egg Price Tracker
Veel van zijn plannen hebben vooralsnog geen resultaat. Zo worden maatregelen die Trump internationaal afkondigt, met hetzelfde gemak ook weer teruggetrokken. Neem de importheffingen naar Canada en Mexico, die nog geen dag later weer werden uitgesteld. Zo gaf hij, nog vóór zijn verkiezing tot president aan dat hij de inflatie in het land per direct zou verlagen. En juist nu lopen de prijzen in eigen land verder op. De inflatie blijft maar stijgen. Een illustratief voorbeeld daarvan is inmiddels de prijs van eieren die oploopt. Amerika en diverse social media zijn in de ban van de Egg Price Tracker .
Te vroeg om een conclusie te trekken
De komende maanden zullen moeten uitwijzen wat de werkelijke gevolgen zijn. Het is nu gewoon te vroeg om een conclusie te trekken. Een ding is zeker. Beleggers willen graag duidelijkheid en zekerheid. Daar kunnen beleggers mee rekenen. Nu de duidelijkheid ontbreekt én de zekerheid ver te zoeken is, kan er niet gerekend worden. Dit verklaart de beweeglijkheid in de markten.
Opvallend genoeg valt het met de AEX-index en andere Europese beurzen nog best mee. Europa lijkt op verschillende fronten haar rug te rechten en dat heeft blijkbaar een positief effect op beleggers in de eurozone. De aandelen van veel Europese bedrijven zijn sterk ondergewaardeerd. Is de AEX-index ook in de ban van recessievrees? Dat gaat ons net iets te ver op dit moment. We spreken nog van een hoge inflatie en een sterke banenmarkt.
Wel is het vervelend dat de positieve rendementen van januari zijn verdampt. De volatiliteit die we in de eerste twee maanden van het jaar hebben gezien, kan bovendien nog even aanhouden. Beleggers hebben helaas geen vat op de grillen van de nieuwe Amerikaanse president. Hoe gaan beleggers bij Bustelberg hiermee om?
Duurzaam concurrerend voordeel
Bij Bustelberg zijn de meeste beleggingsportefeuilles nog altijd minder vertegenwoordigd in aandelen en meer in obligaties. Vorig jaar is de keuze gemaakt om de weging van aandelen te verlagen vanwege sterke waarderingen. Ook is gekozen voor een selectie die minder cyclisch is. De bedrijven waarin wordt belegd, worden over een breed front veel minder geraakt door de economische onzekerheden. Zo is er een strenge selectie van ondernemingen met een duurzaam concurrerend voordeel met producten en/of diensten die moeilijk te vervangen zijn.
Op termijn
Een kortstondige maar sterke daling van koersen is weliswaar vervelend, maar zal naar verwachting op termijn kunnen worden goedgemaakt door de fundamentele kracht van deze bedrijven. Dat de aandelen van deze bedrijven wel dalen, heeft te maken met de sterke waardering van deze bedrijven waardoor beleggers sneller geneigd zijn om winst te nemen. Een daling biedt ook kansen om aandelen tegen een lager niveau aan te kopen. Zo is er bijvoorbeeld een kleine positie genomen in het defensieve Wolters Kluwer en Nvidia dat inmiddels sterk in waarde is gedaald. Uiteindelijk leert de geschiedenis ons dat wie aandelen koopt tijdens dit soort angstige momenten in de markt, achteraf het meeste rendement maakt. Met vragen kunt u contact opnemen 0765655262.