5 augustus 2024
AEX-index onderuit na onrust op de beurzen
Vandaag gaat de AEX-index onderuit. Vorige week ontstond onrust op de Amerikaanse beurzen. In Azië namen beleggers dit sentiment over. De Japanse Nikkei daalde maandagochtend maar liefst met 13,5%! Inmiddels is het ook onrustig op de Europese aandelenmarkten. Via dit bericht brengen wij u op de hoogte over de onrust op de beurzen.
Minder banen in de VS
In de Verenigde Staten was een onverwacht zwak banencijfer vorige week voor beleggers reden om huiverig te worden voor het groeiperspectief van ‘s werelds meest belangrijke economie. Naast een lager dan verwacht cijfer voor de banencreatie steeg ook de werkloosheid onverwacht naar 4,3% (4,1% verwacht). Dit was een tegenvaller voor beleggers, die ook werden verrast door een bericht van chipmaker Intel dat een groot aantal banen gaat schrappen.
Einde ‘carry trade’
In Azië verraste vorige week de Centrale Bank van Japan met een verhoging van haar beleidsrente. Volgens beleggingsexperts biedt de extreem lage rente in Japan hedgefund beleggers de mogelijkheid om tegen zeer aantrekkelijke tarieven geld te lenen in Japan (Yen). Dit geleende geld wordt vervolgens belegt in cryptovaluta en aandelen. Dit wordt ook wel de ‘carry trade’ genoemd.
Als de rente in Japan stijgt, worden veel beleggers gedwongen om deze (carry trade) posities af te breken. In een dunne zomerhandel betekent dit dat er plotseling veel meer verkopers dan kopers zijn. De Bitcoin verloor maandag 14,3% van haar waarde. Ethereum verloor zelfs 21,3% en de Japanse Nikkei werd in een handelsdag 13,5% minder waard.
Op de achtergrond speelt ook nog de groeiende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Dat kan een extra aanleiding zijn voor het zoeken naar veilige havens. Hoe dan ook. De marktbewegingen Azië waren maandag aanleiding voor een daling van koersen op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten. Aandelen dalen over een breed front, met technologiebedrijven voorop.
Daling rente goed voor obligaties
Ook de rentes dalen momenteel hard. Dat is voor beleggers in obligaties in principe goed nieuws. De economische verwachtingen verslechteren. Mede als gevolg van de zoektocht naar veilige havens stoppen beleggers momenteel een deel van het vermogen in vastrentende waarden. Die worden door de toenemende vraag, meer waard.
De stijging van vraag naar obligaties zorgt wel voor een lagere rentevergoeding. De rente daalt. En niet zo’n beetje. In de VS is de tienjaarsrente als gezakt naar 3,7%. Deze stond nog niet zo lang geleden op 5,01%. Het effectief rendement op de Duitse 10-jaarsrente daalt ook en nadert de yield 2%.
Wat betekent dit voor uw portefeuille?
Een daling van de portefeuille is onvermijdelijk in dit beursgeweld. Dat kunnen we helaas niet wegnemen. Bovendien is het zomer en hebben veel marktpartijen hun boeken gesloten. De handel is dun en dat betekent dat er al snel veel verkopers de beurs bepalen. Belangrijk is ook dat er nog een extra effect optreedt. Veel beleggers beleggen in trackers. Dit heeft tot gevolg dat bij verkoop van aandelen, trackers worden verkocht. In de praktijk betekent dit dat alle aandelen in een index van de hand worden gedaan. De slechte, maar ook goede bedrijven worden in de verkoop gedaan. Dit vertekent het beeld ernstig.
Maatregelen Bustelberg
Achteraf kunnen we stellen dat wij gelukkig enkele maatregelen hebben getroffen. Om uw vermogen enigszins te behoeden voor een dergelijke daling hebben wij het volgende gedaan:
- Bustelberg heeft de afgelopen maanden op twee momenten een deel van het vermogen dat bestemd is voor belegging in aandelen, verkocht. Ook voor offensieve beleggers hebben wij een deel verkocht.
- De opbrengst hiervan is geïnvesteerd in vastrentende waarden (obligaties) met een zeer korte looptijd. U bent op dit moment ‘onderwogen’ in aandelen.
- In de selectie van bedrijven in uw portefeuille hebben wij in het afgelopen jaar bewust gekozen voor een lagere volatiliteit. Aandelen en sectoren met een hogere bewegelijkheid (volatiliteit) zijn minder vertegenwoordigd dan defensievere aandelen.
Daarnaast is in ons beleid al enige tijd rekening gehouden met het volgende:
- De bedrijven die wij in bezit hebben, rapporteerden de afgelopen weken nagenoeg allen bedrijfscijfers die conform de verwachting en onze kwaliteitseisen zijn. Wij vertrouwen erop dat deze kwaliteit snel beloond wordt. (Op het moment van schrijven hebben nog niet alle bedrijven cijfers gerapporteerd).
- De bedrijven die Bustelberg voor u heeft geselecteerd kennen nagenoeg allen een mindere afhankelijkheid van de economische conjunctuur. Zo bevat de Bustelberg portefeuilles nagenoeg geen bedrijven die nog geen winst realiseren. Waarom schrijven wij dit? Tijdens dit soort felle beurscorrecties zijn de bedrijven waarbij de waardering is gebaseerd op louter winst in de toekomst (groei) onderhevig aan grotere correcties dan de gemiddelde beurzen.
- De obligaties die in uw beleggingsportefeuille zijn aangekocht kennen een zeer korte looptijd en een hoge coupon. Nu ook de rente sterk daalt, maakt dit deze beleggingen interessant als veilige haven in onrustige tijden.
Meer informatie
Ondanks deze maatregelen kunnen wij uw portefeuille niet volledig beschermen tegen dit geweld. Beurscorrecties vinden vaker plaats. Meestal zonder aankondiging en als een dief in de nacht. Wij zijn enigszins gesterkt in de keuzes die wij hierboven hebben gemaakt en voor het gegeven dat wij beleggen in bedrijven met het stempel ‘kwaliteit’. De ervaring leert ons het hoofd vooral koel te houden en niet mee te gaan in de paniek. Zeker niet omdat daar nog geen echte fundamentele reden voor is. Sterker nog. Wij kunnen op een later moment zelfs gebruik maken van de kansen die ontstaan.
Bel of mail
We bellen u graag als daar behoefte aan is. U kunt ons bellen via 076 565 52 62. Ook bij Bustelberg is een aantal collega’s momenteel met vakantie. Daarom kunt ook een e-mail sturen naar info@bustelberg.nl . In dat geval bellen wij u zelf terug.