3 november 2022
AEX-index in herstel
De AEX-index is in herstel. In de laatste twee weken van oktober is de index met bijna 10% in waarde gestegen. Op 13 oktober piepte en kraakte het nog binnen de Amsterdamse hoofdindex. Vanaf haar hoogtepunt daalde de index met bijna 27% in waarde. Sinds die dag is de AEX-index in herstel. Kunnen we weer naar boven kijken?
Een wat ongewone samenstelling
De AEX-index is een index met een wat ongewone samenstelling. Zo weegt een aantal aandelen vrij zwaar en dat zorgt soms voor verrassende uitslagen. De ‘zwaarwegers’ Shell (16,02%), ASML Holding (15,34%) en Unilever (13,14%) zorgen bij elkaar voor bijna de helft van de waarde. De koersbewegingen van deze 3 bedrijven bepalen daarmee ook grotendeels de koersbeweging van de AEX-index. Het zal u niet verbazen dat de recente bedrijfscijfers die zijn gepubliceerd per saldo goed zijn ontvangen door beleggers. Dit geldt overigens ook voor het overgrote deel van de aandelen aan het Damrak genoteerd.
Meevallend cijferseizoen
Wat kunnen we voor de rest van dit jaar verwachten? Het bedrijfscijferseizoen is nog niet helemaal op zijn einde, maar we kunnen voorzichtig al spreken van een meevallend kwartaal. Dat lijkt meteen echt het enige lichtpuntje, want inflatie, economische groei en rente spelen de financiële markten parten. Ook groeimotor China staat momenteel in haar neutrale stand. In macro-economisch opzicht heerst nog veel onzekerheid.
Draai naar waardeaandelen
Daartegenover staat dat sommige aandelen echt heel goedkoop zijn of zijn geworden. Fundamenteel analisten spreken in sommige gevallen van aantrekkelijke waarderingen. Er wordt momenteel heel duidelijk een draai gemaakt van groeiaandelen naar de zogeheten waardeaandelen. Onder het mom van saai en degelijk zien we aan de ene kant dat aandelen met een sterk dividendrendement en degelijke cijfers het ook redelijk goed op de beurs doen. Aan de andere kant zien we ook dat sterk afgestrafte aandelen met een sterk fundament aas zijn voor koopjesjagers. Het opmerkelijke koersherstel van ASML is een duidelijk voorbeeld hiervan.
Technisch analisten positief
Naast fundamenteel analisten zien we ook dat technisch analisten voorzichtig positief op de markten zijn. Veel indices lijken een bodem te hebben gezet. Enkelen zijn zelfs uit hun neerwaartse bandbreedte geklommen. Dat is goed nieuws! Nog niet alle analisten zijn overtuigd, maar per saldo zijn ze positief over de kansen van aandelen richting het einde van dit jaar.
Halloween effect
Op diverse media wordt al gesproken van het welbekende Halloween effect op de aandelenmarkten. Dit effect is te vergelijken met het gezegde: “sell in May, but remember te come back in September.” En is door veel onderzoekers onderwerp van studie geweest. De Halloween indicator meent dat de belegger die van 31 oktober (Halloween) tot aan 1 mei belegt, het beter doet dan de belegger die van 1 mei tot en met 31 oktober belegt. Onderzoek leert dat dit de belegger wel eens 4,7% tot 5,5% hoger rendement kan opleveren.
Kans op verder herstel
Het nadeel van dit soort gezegdes is dat het effect niet ieder jaar van toepassing is. Dan kan het ook een slechte beleggingsstrategie zijn. Voor beleggers is het nu belangrijk dat er rust komt op de financiële markten. De inflatie moet omlaag en wat de rentestijging betreft is enige duidelijkheid vanuit de Centrale banken welkom. Duidelijkheid dient er ook te komen over de omvang en duur van een eventuele recessie. Is de recente stijging een reden om nog eens na te denken over de posities en een eventuele bescherming op uw vermogen? Of durven beleggers weer naar boven te kijken? We hebben nog steeds kans dat de aandelenmarkten verder herstel gaan laten zien in de laatste maanden van dit lastige jaar. Heeft u uw eindstand al voorspeld?