9 oktober 2018

AEX-index in de verkoop

De aandelenmarkten zijn in een nieuwe correctiemodus terecht gekomen. De AEX-index staat in de verkoop. Tal van ontwikkelingen maken beleggers in aandelen onzeker over de toekomst. De spaarquote in Nederland is inmiddels weer aangegroeid naar 350 miljard euro. Een ongekend hoog bedrag, maar is de angst terecht?

Negatief sentiment

In het begin van dit jaar leek de belegger zo’n mooi jaar tegemoet te gaan. Inmiddels zorgen diverse politieke ontwikkelingen voor een negatieve stemming op de beurzen. Naast een crisis in Argentinië, perikelen in en met Rusland, Noord-Korea en recent ook in Turkije dragen nieuwe – voor de belegger zeer belangrijke -ontwikkelingen bij aan het negatieve sentiment op de financiële markten. De uitkomsten van een zachte Brexit zijn onzeker aan het worden. Daarbij heeft een nieuwe Italiaanse regering een begrotingsbudget ingediend waar de financiële markten echt van zijn geschrokken. Het gevolg is dalende aandelenmarkten, een sterke dollar en weer een dalende Duitse en Nederlandse kapitaalmarktrente.

IMF projecteert minder groei

We mogen inmiddels best concluderen dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China momenteel voor de grootste onzekerheid zorgt. De AEX-index staat in de verkoop. Niet voor niets heeft Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekend dat de groei van de wereldeconomie afneemt door het handelsgeweld. Zowel de groei voor 2018 als voor 2019 zijn naar beneden bijgesteld van 3,9 naar 3,7%. De economen vinden het economisch klimaat onzeker worden.

Handelsoorlog rode draad

De onzekerheid wordt negatief beïnvloed door het bombastisch taalgebruik waarmee de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe maatregelen onderbouwt. Zijn uitspraken doen alle aandelenmarkten sidderen. Ook de valutamarkten zijn inmiddels onder invloed van de handelsoorlog. Het lijkt alsof China op haar beurt niet veel noten meer op haar zang heeft om de maatregelen van Trump te pareren met tegenmaatregelen. De Chinese onderhandelaars zijn echter gestopt met de onderhandelingen die aanvankelijk achter de schermen doorgang leek te vinden. Wel wordt de Chinese munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar een stuk goedkoper. Indirect is dit natuurlijk een manier om de handelstarieven die de VS kennen enigszins te neutraliseren. Opnieuw een knipoog van China in het gevecht waarbij Trump voorlopig aan de winnende hand lijkt te zijn.

Midterms van groot belang

Wanneer beide partijen weer aan tafel gaan is vooralsnog onzeker. Er gaan geluiden op dat Trump vooral de Amerikaanse kiezer wil beïnvloeden met zijn huidige agressieve beleid jegens China. Begin november van dit jaar vinden immers de zo belangrijke tussentijdse verkiezingen (Midterm Elections) plaats. Deze verkiezingen zijn echt cruciaal.
Voor éénderde van de honderd Senaatszetels moet worden gekozen. Momenteel hebben de Republikeinen daar een meerderheid van slechts één stem. Daarnaast zullen de Republikeinen ook in het Congres, het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, hun meerderheid moeten verdedigen. Wat de uitkomst ook is, de algemene verwachting is dat er na de verkiezingen hoe dan ook weer zaken met China gedaan kunnen worden.

Angst in de markt

Voorlopig is een ongewenst sterke dollar het gevolg. De sterke dollar wordt ook gedragen door de angst in de markt én natuurlijk door een stijgende kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten. Weer zo’n gegeven waardoor aandelenbeleggers voorzichtiger worden. Vooral de opkomende markten voelen de pijn van de recente ontwikkelingen. Wat niemand hardop zegt, is dat de handelsoorlog wel eens desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de wereldwijde economische groei.
Analisten vallen over elkaar heen om te zeggen dat de impact van een totale handelsoorlog slechts tienden van een procent aan minder groei opleveren. Getuige hiervan is het IMF met haar jongste projectie. Feit is dat de onzekerheid alleen al voor een correctie op internationale beurzen zorgt die veel erger doet vermoeden.

Kansen groeien

De vraag is bij dalende koersen kansen ontstaan? Komt het goed met Italië, is er straks een zachte of zelfs geen Brexit? Gaat Trump in november gewoon een deal sluiten met China? De Chinese beurs is al meer dan 30% gedaald. De correctie op de Europese aandelenmarkten nadert al 10%. De economische groei en de omzet- en winstgroei van de bedrijven in dat land zijn er in de tussentijd niet slechter op geworden. Ook in Europa zullen bedrijven met indrukwekkende omzet- en winstcijfers gaan komen. Dit is in veel gevallen niet beloond met stijgende koersen. Het verschil tussen de waardering van de angst en realiteit is in onze ogen weer gegroeid tot proporties waarop je als rationele belegger zegt. Dit zijn koopmomenten. Helaas kan een belegger vaak pas achteraf concluderen of dit zo’n moment is geweest.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.