25 maart 2022
AEX-index herstelt van angst
AEX-index herstelt van angst. Vanaf het dieptepunt van 652 punten is de AEX-index alweer omhoog geschoten. Langzaam stappen beleggers hun angsten over de oorlog in Oekraïne heen. Is dit een opmaat voor een verder herstel of blijft het onrustig op de beurs?
De nieuwsberichten over de onmenselijke omstandigheden die de oorlog in Oekraïne, bepalen de dagelijkse stemming van beleggers. Met een podcast gaan we bij Bustelberg in op een aantal belangrijke beleggersvragen.
Geen recessie
Volgens Fred van Deijck stevenen we niet direct af op een nieuwe diepe recessie of financiële crisis. Daar is de wereldwijde economie volgens hem veel te robuust voor. Wel ziet hij bedreigingen voor de wereldwijde economie groter worden. “Een aanhoudend hoog prijspeil kan de beleidsrente van Centrale Banken en de kapitaalmarktrente doen stijgen. Een stijging heeft tot gevolg dat obligaties in koers kunnen dalen. En niet gering. Ik ben daarom huiverig voor een te grote exposure in vastrentende waarden. Wil je beleggen in obligaties, dan adviseer ik vooral een verkorting van de looptijd”, geeft van Deijck aan.
Hij blijft ondanks de oorlog positief over aandelen. Nieuw is dat volgens hem de (letterlijke) afstand van landen, markten en bedrijven van de oorlog een rol lijkt te spelen in de succesfactor. Van Deijck hierover: “een paar maanden geleden was ik wat minder positief over de sterk gewaardeerde Amerikaanse aandelen. Nu zie ik juist dat Amerikaanse bedrijven minder hinder ondervinden van de oorlog in Oekraïne. Dat geldt min of meer ook voor bedrijven in andere regio’s ” Daarom wil ik het accent licht verschuiven van de Europese aandelenmarkten naar andere werelddelen.”
Nieuwe kansen in groeisectoren
Junior-analist Marijn Trousset bekijkt het anders. Hij verwacht juist nieuwe kansen in belangrijke groeisectoren. Vooral diensten waar we moeilijk zonder kunnen, zijn interessant. Microsoft en Google zijn voorbeelden van ondernemingen met iets unieks.
Volgens hem waren vooral technologieaandelen vorig jaar echt duur. Als het fundament van de onderneming sterk blijft en de waardering neemt sterk af, dan is dat voor Trousset een reden om positiever te worden op sectoren als Informatietechnologie en Communicatie Dienstverlening. “Je kunt de bedrijven nu tegen een nettere waardering kopen”, stelt hij.
Wel moet de belegger in groei de renteontwikkeling nauwgezet in de gaten houden. Fred van Deijck beaamt dit, maar zegt wel dat je als belegger moet oppassen om niet zomaar de markt te kopen. “Je doet er goed aan om selectief te zijn. Bedrijven die in staat zijn om hun prijzen aan te passen, hebben volgens van Deijck de voorkeur. Je moet echt de diepte in en dat maakt het volgens hem leuk. Peter Cordes zegt daarover: “Vorig jaar moest iedereen hetzelfde. Nu kun je op je gemak een keuze maken. Dat is een wereld van verschil.”
Profiteren van schaarste
Verder zien ze bij Bustelberg nog steeds kansen voor grondstof gerelateerde beleggingen. Van goud, naar gas, tot aan graan en alle metalen daartussenin zien ze in prijs stijgen als gevolg van meer (oorlogs)vraag en schaarste. Kansrijk zijn de sectoren Energie, Industrie en Financiële Waarden. Vooral industriële bedrijven die profiteren van verduurzaming en mogelijke investeringen in Infrastructuur zijn interessant. We gaan nu eenmaal meer en sneller investeren in duurzaamheid.
Dit houdt in dat de visie intact blijft, maar dat sommige trends versnellen als gevolg van de recente ontwikkelingen in Oekraïne. Volgens Bustelberg zijn er wereldwijd genoeg kansen, maar dient de belegger in aandelen zijn huiswerk wel goed te doen. Nieuws over de oorlog kan zomaar omslaan in paniek op de beurs. De inflatie en rente kunnen ook een verdere vlucht nemen. De combinatie ervan betekent dat de belegger volgens Peter Cordes alert moet zijn. “Onrust wordt een dagelijks recept. Een sterke maag is daarom noodzakelijk om uiteindelijk rendement te maken”, concludeert Cordes.